Sık Sorulan Sorular

 

DOĞALGAZ NEDİR?

Doğal gaz ; fosil kaynaklı, renksiz, kokusuz ve havadan hafif olan, Metan (CH4), Etan (C2H8), Propan(C3H8), Bütan (C4H10), Karbondioksit (CO2), Azot (N2), Helyum(He) ve Hidrojen sülfür (H2S) gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Yandığında kül ve kükürt bileşikleri oluşturmaz, asit yağmurlarına neden olmaz. Günümüzde oldukça değerli ve stratejik bir enerji kaynağı olarak konut, işyeri, resmi kurum ve endüstride kullanılmaktadır.

DOĞALGAZIN FAYDALARI NELERDİR?

1- Doğalgazlı sistemlerde yanma hassas olarak kontrol edilebildiği için yakıt kaybı çok azdır.
2- Uzun zaman dilimi İçinde aynı yakıt kalitesi elde edilebilir.
3- Gaz olduğu için havayla çok iyi karışır, bu sayede yanma verimi yüksektir.
4- Ön yakıt hazırlama masrafı yoktur.
5- Alev boyu fuel-oil ve kömüre göre daha kısadır. Bu nedenle yanmayı tamamlamak için gereken zaman da kısadır. Böylece daha küçük kazanlar kullanılarak maliyet azalır, yerden tasarruf edilir.
6- Verimli bir yakıt olması sebebiyle hem ekonomiktir, hem de enerji tasarrufu sağlar.
7- Katı ve sıvı yakıtlar yanma ürünü olarak kükürt içerdiğinden, baca gazlarının suyun yoğunlaşma noktasına kadar soğutulması ve böylece suyun gizli ısısından faydalanılması imkânı yoktur. Ekonomizer ilave edilerek doğalgazın baca sıcaklığı 56°C’ye kadar indirilebilir.
8- Doğalgaz tesisatı ve cihazları düşük basınçla çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur.
9- Tam yanmanın sağlanması için gerekli hava fazlalık katsayısı (hava/yakıt oranı) doğal gazda minimumdur. Bu oran kömürde 1,2 – 1,3 ; Fuel Oilde 1,1 – 1,2 ; doğal gazda 1,05 – 1,1 dir.
10- Kurum, is gibi atıkları olmadığı için ısı transfer yüzeyleri temiz kalır.
11- Tesis çok az bakım ve denetleme gerektirir.
12- Temiz olduğu ve içinde kükürt bulunmadığı için birçok sanayi sektöründe doğrudan kullanılır; hem sistem veriminin, hem de ürün kalitesinin artmasını sağlar.
13- Ham petrole alternatif bir yakıt olarak, dış kaynaklı enerji çeşitliliği açısından stratejik bir avantaj sağlar.
14- Boru hatlarıyla kullanıcıya kadar iletildiğinden yakıtın taşınması için gerekli enerjinin tamamından tasarruf edilir ve karayollarında taşıyıcı araç yükünü azaltır.

SPLİT SİSTEM NEDİR?

Split terimi kelime anlamı olarak ayrılmış, bölünmüş ve parçalanmış manalarına gelmektedir. Split sistem ise soğutma sistemi elemanlarının iki ya da daha fazla gövde içine yerleştirilmesi ile oluşan cihazlara verilen isimdir. Klima cihazları konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur.

SPLİT KLİMALAR NERELERDE KULLANILIR?

Split klima sistemleri hacim olarak daha büyük alanların soğutulması işleminde tercih edilmesi gereken bir klima çeşididir. İş yerlerinde, bilgi işlem odalarında, alışveriş merkezlerinde, düğün salonlarında, kapalı konser alanlarında, kongre merkezlerinde, toplantı salonlarında ve kapalı spor salonları split klima sistemlerinin kullanımı için uygundur.

VRF SİSTEM NEDİR?

VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), akıllı konut ve ticari ortamlara yönelik geliştirilen merkezi klima sistemidir. Değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede tutar. VRF klima sistemi, ofis, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde ısıtma ve soğutma amaçlı tercih edilmektedir.

CHİLLER SOĞUTMA SİSTEMLERİ NEDİR?

Kapalı mekânlarda ısınan havayı dışarı atarak ortamın soğutulmasını sağlayan cihazlara verilen isimdir. Genelde endüstriyel üretim yapan fabrikaların soğutulmasında kullanılan chiller soğutma sistemleri, hava soğutmalı chiller ve su soğutmalı chiller olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

İHTİYAÇIMIZA UYGUN İKLİMLENDİRME SİSTEMİNİN TESPİTİNİ NASIL YAPACAĞIZ?

İklimlendirme sistemleri bir binanın yapım sürecinde planlanarak kurulabileceği gibi inşaat süreci tamamlanmış bir binaya da kurulabilmektedir. Üçalfa Mühendislik olarak iş merkezi, fabrika, valilik ve üniversite gibi pek çok alana inşaat proje aşamasında veya sonrasında uzman ekibimizle birlikte gelip, ücretsiz yerinde keşif yaparak en uygun iklimlendirme sistemlerini öneriyoruz.

VRV KLİMA SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

VRV sistemi dış ve iç ünite, bu üniteleri birbirine bağlayan bakır boru hattı ve kontrol ekipmanlarından oluşur. Her bir iç ünite ana boru tesisatına bağlandığı için birbirinden bağımsız ortamlar ayrı ayrı kontrol edilerek iklimlendirilmesi yapılabilmektedir. Böylece ihtiyaç duyulmayan alanlarda kullanılmayarak enerji tasarrufu sağlanabilir.

ISI GERİ KAZANIMLI SİSTEM NEDİR?

Isı Geri Kazanım Sistemleri, herhangi bir enerji kaynağı kullanmadan kapalı mekânlardaki ısınmış kirli havayı dışarı atarak ortama taze ve soğutulmuş hava veren cihazlardır. %70 oranında enerji tasarrufu sağladığı için kapalı yüzme havuzlarında, sinema salonlarında, konferans salonlarında, hastanelerde ve kafeteryalarda kullanılmaktadır.

NEDEN ISI POMPASI KULLANMALIYIM?

Isı pompaları, doğada bulunan (hava, su ve toprak) enerjiyi minimum maliyetle yaşam alanlarına taşıyıp ortamın iklimlendirilmesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Aynı zamanda kolay kurulumu, düşük ilk yatırım maliyeti, su ile ısıtma yaptıkları için havayı kurutmaması, hastalıklara neden olabilecek toz ve bakterileri yaymaması ve yıllarca sorunsuz çalışması nedeniyle tercih edilmelidir.

YERDEN ISITMA SİSTEMLERİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Zemin altına yerleşimi yapılan yerden ısıtma sistemlerinin mekânda homojen sıcaklık dağılımı yapması, sürekli bakıma ihtiyacının olmaması, tavanda ısı birikimine sebep olmaması, her türlü yakıt ile çalıştırılabiliyor olması, düşük işletme gider maliyetinin olması, ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliğiyle çalışması avantajları arasındadır.