Havalandırma

HAVANIZI DEGISTIRELIM,HAVANIZ OLSUN


Havanın Geçtiği Dünyada Sorunsuz Çözümler…

Ömrümüzün büyük bir bölümünün kapalı alanlarda geçtiğini düşünürsek, bu alanlarda konfor şartlarının sağlanması ve korunması için yapılacak en akıllı işlem havalandırmadır…

Tecrübeli ve uzman kadromuz ile daima hizmetinizdeyiz..

HAVALANDIRMA TESİSATINDA GENEL KONULAR


Havalandırma

Havalandırma tesisinin esas görevi, eğer mevcutsa hava hazırlama ünitesi ile birlikte çalışarak, hacmin havasını devamlı suretle yenilemektir. Ayrıca havalandırma tesisinin, çoğunlukla, bir kısım hacimlerde komşu hacimlere veya dışarıya nazaran vakum veya daha yüksek basınç meydana getirmesi  istenebilir.

Havanın tazelenmesi iki bakımdan gereklidir. Birincisi hacmin havasındaki gaz, buhar ve tozların, insanı rahatsız etmemesi veya sıhhi bakımdan zarar vermemesi, atölyelerde ise çalışmaya engel olmaması için, atılması zorunluluğudur. İkincisi ise, ısı fizyolojisi yönünden zararlı olan, hacmin havasının fazla sıcaklık veya nemin giderilmesi gereğidir. Bu ise her zaman için, havayı yenilemekle mümkün olmaz, dolayısıyla havanın hazırlanması (soğutma, ısıtma, nemlendirme ve kurutma) lazımdır. Hacimlerdeki havayı sadece dışarıya atan tesisler soğuk günlerde oturma ve çalışma mahallerindeki hacmin ısısı değişeceğinden, bu norma göre havalandırma tekniğine uygun tesis sayılmazlar.

MUTFAKLARIN HAVALANDIRMASI


Pişirme mutfaklarındaki çalışma şartları, yemek ve bulaşık kokuları, fazla nemli hava ve fazla sıcaklık sebebiyle ağırdır. Bu bakımdan havalandırmanın görevi, mümkün olduğu kadar kokuları gidermek, sıcaklık ve nemi normal değerlere düşürmektir. Bundan başka, gerekli tedbirler alınarak, mutfak kokularının diğer hacimlere yayılması önlenebilir.

Havanın neminin düşürülmesi sayesinde, pencere ve duvarlardaki terleme azalır ve dolayısıyla mutfakta küflenme ve mantar meydana gelmesi önlenir.

Küçük mutfaklarda;
Baca veya pencere vasıtasıyla yapılan havalandırmada, baca veya pencerenin çekişi yeterli görülmüyorsa, komşu hacimlerden, sıcak havanın tabii çekişle mutfağa girebilmesinin sağlayacak tedbirleri almak  yeterlidir.

Orta ve büyük mutfaklarda;

Esas itibariyle, giriş havasını veren ve çıkış havasını dışarıya atan tesisat gereklidir.Bunlardan birincisi ile, kışın, ısıtılmış dış hava mutfağa verilir, diğeri vasıtasıyla da mutfağın, kokulu, nemli ve sıcak havası dışarıya atılır. Mutfakta, giriş havası vermeden sadece çıkış havası alınması, kışın, soğuk hava cereyanına ve hatta sis meydana gelmesine sebep olduğundan, uygun tesis değildir.